Čokoládový cheesecake s chilli

Suroviny (10 porcí)

Těsto:

  • hladká mouka 95 g
  • cukr moučka 37 g
  • kakao holandského typu 15 g
  • hladká nebo mandlová mouka 13 g
  • kypřicí prášek 1 špetka
  • sůl 1 špetka
  • studené máslo 63 g

Krém:

  • čokoláda (60 % kakaa) 125 g
  • tučný krémový sýr nebo lučina nebo žervé 250 g
  • cukr krupice 50 g
  • mleté chilli 1/2 lžičky nebo podle chuti
  • vejce 2 ks
  • zakysaná smetana 75 g
  1. Všechny sypké ingredience prosejte do mísy, nakrájejte navrch máslo a nožem ho zapracujte, až se obalí moukou, a zlehka prohněťte, až se začne spojovat. Nemačkejte ho zbytečně dlouho, aby zůstalo i po upečení měkké. Vytvarujte z něj bochánek, lehce ho zploštěte, zabalte ho do potravinářské fólie a nechte ho alespoň 1 hodinu chladit v lednici.
  2. Odpočinuté těsto vytáhněte a nechte odležet 10-15 minut. Z pečicího papíru vystřihněte kruh o 2,5 cm větší než dno koláčové formy. Rozválejte na něm těsto dokulata tak, aby přesně kopírovalo pečicí papír a přeneste ho i s papírem do formy. Zlehka ho přitlačte, případné přesahy odkrojte, na dně ho propíchejte na několika místech vidličkou a uložte formu alespoň na 1 hodinu do lednice nebo klidně do mrazáku.
  3. Suroviny na krém vytáhněte z lednice, aby získaly pokojovou teplotu, jinak se s nimi teplá čokoláda nespojí.
  4. Troubu předehřejte na 160 °C. Korpus upečte dozlatova, trvá to zhruba 15-20 minut, a vytáhněte ho.
  5. Mezitím nalámejte čokoládu do žáruvzdorné misky. Postavte ji na hrnec s 2 cm vroucí vody a nechte ji rozehřát. Krémový sýr promíchejte s cukrem a chilli. Vmíchejte rozpuštěnou čokoládu a postupně po jednom zapracujte vejce. Nakonec vmíchejte zakysanou smetanu a krém vlijte do předpečeného korpusu. Uhlaďte povrch, vložte do předehřáté trouby a při teplotě 150 °C pečte 30 minut.
  6. Vypněte troubu a nechte v ní cheesecake zcela vychladnout. Vyjměte ho a uložte na pár hodin, ale ideálně přes noc do lednice.

PRIMA TIP: Na cheesecake je ideální tučný krémový sýr Philadelphia, ale můžete ho nahradit českou lučinou či gervais. Nebo smíchejte tučný tvaroh z vaničky (ne zabalený ve fólii) s lučinou či zakysanou smetanou.